December

November

Elisabet berättar

Oktober

Rigmor berättar

Det var kärlek vid första mötet med ChiBall. Jag har bara blivit mer och mer förtjust under de dryga tretton år som gått sedan jag först provade på ChiBall.

1976 började min friskvårdsutbildning. Jag blev gruppträningsinstruktör i gymnastik. Det blev bas, påbyggnad i flera steg, jazz, rygg, lätt och senior – ”you name it”.

 

ChiBall var något helt nytt.

 

Jag arbetar också med Breema. – en metod för konsten att vara närvarande i nuet, leder Qigong och tränar Tai chi.

 

ChiBall ger hela spektret – och som en av våra lärare en gång sa:” Nu jobbar ni inte med aerobics – nu är det healing”.  

Jag önskar flera skulle våga prova på och uppleva effekterna i kroppen efter ett ChiBall pass.

September

Helena berättar

Augusti

Mia berättar 2013 - se ny presentation längre ner

Kungsbacka 130801 

Hej Mitt namn är Mia Lilja jag är 48 år och bor i Kungsbacka.

Är numera en ovanligt frisk reumatiker som lever ett aktivt liv. 

Var som ung aktiv med gymträning löpning och gruppträning a'la 80`tal.

Blev i 20 års åldern sjuk med ledvärk som sedan sakta tog ned min kraft och förmåga att röra mig.

Fick vid 28 års ålder diagnos Fibromyalgi och Psoriasis artrit.

Fick då kontakt med Reumatiker föreningen i Kungsbackaa och började med vattengympa.

Upptäckte att detta var något jag klarade av och fick då en en utbildning till sjukgymnastikledare på Spenshults reumatiker sjukhus. Hade sedan 2 grupper i veckan under 15 år och det gjorde att jag höll livet flytande. Man hade roligt, fick motion, mötte vänner, förståelse och stöttning i sjukdomen. 

De var starten på en lång väg av sjukdom där jag bara blev sämre, olika omständigheter i livet med värk,  tungt jobb, barn med diagnoserna  ADHD och ADD gjorde mig sömnlös och urlakad i kropp och själ.

2005 var det svårt för mig att gå mer än 50 m och var ofta sjukskriven. 2006 gick jag totalt i väggen både fysiskt o psykiskt. Mötte en fantastisk sjukgymnast som även gav mig KBT terapi och det  fick mig inse att kropp och själ är ett samspel. Hos henne började jag även med Mindfulness,och Pilates Jag fortsatte även gå hos en psykolog för att förstå mig själv andra och min kropps funktioner. 

I samma veva fick jag diagnos att jag ej tog upp vitaminer vilket tagit ned mitt immunförsvar.

Fick B-12,  Folsyra och Selen och livet vände på 2 månader. Jag kunde börja röra mig, gick upp i vikt och fick lite kraft igen. Jag började då söka efter en väg med mer helhets tänkande för vår kropp och själ. 

2007 var vi på föreningen på en Hälsodag och kom på en föreläsning med  pröva på i Chiball med Anette. Det var en aha-upplevelse och vi bestämde oss att detta var något vi skulle satsa på. 

Anette skräddarsydde en utbildning för mig och min kollega Lena och vi läste och tränade intensivt under vår utbildning. De förändrade saker i våra kroppar och i vårt sätt och tänka som var så positivt.

I början var det tårar, yrsel och smärta men vi märkte att det hände något med oss så vi kämpade på. 

Vi startade under 2008  upp grupper i föreningen i Chiball, det blev 2 fulla klasser med 20 glada tjejer från 17-79 år  i varje  klass och vi såg då små mirakel som hände våra deltagare. 

Var en fantastisk resa och då vi såg hur mycket bättre reumatikerna blev bestämde jag mig för att utbilda mig vidare hos Anette.

Jag gick alla årstids workshops, Drakens dans, Remidial pilates, Yoga Fire och vanlig Yoga utbildning. 2011 när Anette tog över Chiball i Sverige gick jag och Lena om grundutbildningen på engelska, för att fördjupa våra kunskaper.

Under tiden utökande vi klasserna med olika varianter av dessa tränings former. Vi fick tillbaka så mycket positiva upplevelser och såg att fler än vi sakta  fick tillbaka livet. Var många läkare och sjukgymnaster och anhöriga som  undrade vad som hänt med våra deltagare :) 

Jag började efter ett par år känna att det var dags för mig att gå vidare och göra något för min egen skull. Har haft samma jobb i 30 år och det var tid för nått nytt.

Jag ville få  fördjupa mig i mer träning och arbeta med detta.  Min fina vikarie Jessica tog då över min klasser och jag lämnade med stor sorg i hjärtat mina klasser.

 

Jobbar numera även på Actic gym och har klasser i Yoga, Pilates och Yogalates använder där

bollarna i mina pass och väver in stora delar av min Chiballutbildning i mina klasser.

Är framförallt Remidial Pilates och Feldenkrais övningarna som jag använder  i mina pass. 

Har ofta med bollarna även i rena Yogaklasser för att komma djupare in i positionerna och få bättre fokus. Ibland när jag har Happy friday klasser kör jag ren Chiball och det är alltid uppskattat. 

Ser även här vilket djup det ger kunden och hur mycket mer bollarna ger tekniskt på klasserna.

Även i mitt jobb i gymmet använder jag mycket från Chiball tänket i rörelser med boll på mattan. 

Har under min tid på Actic har jag  utbildad mig till Diplomerad kostrådgivare och Gyminstruktör  ,har även läst Anatomi & Fysiologi  och mer Yoga utbildningar och ska nu in i 3:e fasen i min utbildning till PT.

Så under hösten ska jag vara en bra bit på min nya väg i livet. 

Nästa steg är att läsa till Yoga lärare och därmed kunna använda Chiballen mer i mina klasser. 

Är oerhört tacksam att jag hittade Chiballen och Anette. Det har förändrat allt i mitt och min familjs liv och jag vet att jag dagligen påverkar andra till ett friskare och mer helhets tänkande liv.

Det ger  en KRAFT,  gläjde och inspiration till att fortsätta utvecklas. 

 

Chiball är inte bara en tränings form för mig utan en livsstil och en resa i livet, allt är så logiskt och ju mer man lär sig så faller bitarna i livs pusslet på plats.

 Att väva samma det inre och yttre i kroppen, årstider och kost , gör att man skapar balans och får ett sunt liv. 

Att Vilja ska vara mottot i livet ! Förändring är inte farlig jag kan och jag vill LEVA fullt ut. 

Namaste //Mia

Mia 2015

Juli 2013

Julia berättar

Jag är en tjej på 32 år som är född och bosatt i fjällparadiset Jämtland. Jag har alltid varit intresserad av hälsa, människor och psykologi. Som ung var jag aktiv inom friidrott och skidåkning. Idrottsintresset har sedan följt mig upp i vuxen ålder och jag har provat på många olika träningsformer som exempelvis aikido, yoga, dans och qi gong m.m.

Snowboard är ett annat stort intresse. Jag har dock alltid haft höga krav på mig själv och som en följd av detta och en del andra omständigheter hamnade jag i en djup personlig kris vid endast 24 års ålder. Nu i efterhand skulle jag likna det vid att ”gå in i väggen” som det heter i folkmun. Detta fick mig att tänka om när det gäller min egen hälsa. Allt handlar inte om kost & fysisk träning, man behöver även fylla på den mentala och andliga biten för att må bra. 

Efter flera års studier, fördjupad egen träning inom bl a mindfulness meditation samt ett arbete som handledare för personer med olika funktionsnedsättningar, beslutade jag mig för att starta eget. Det kändes som ett naturligt steg. Jag var då utbildad hälsocoach, ICF-coach, mindfulness- och Qi Gong coach – en ”supercoach” helt enkelt J!

Mina studier kombinerat med egen livserfarenhet hade gett mig en bred verktygslåda och en bra bas att stå på som egen företagare. Jag hade även många nya idéer inom friskvård och personlig utveckling. En av dessa idéer var att paketera och kombinera olika friskvårdsaktiviteter med naturbaserade upplevelser i Jämtlandsfjällen, så kallade ”wellness camps”. En idé som jag fortfarande utvecklar.
 

Som ett led i detta studerade jag verksamheten på Masesgårdens hälsohem och kom då i kontakt med ChiBall som jag tyckte lät väldigt spännande. ChiBall hade inslag av flera olika discipliner som jag redan provat på och jag gillade verkligen tanken på att kombinera dem. Det såg ut att vara ett bra komplement i min verksamhet. Någon månad senare åkte jag således ner till Masesgården och gick en veckas intensivutbildning till ChiBall-instruktör. Utbildningen uppfyllde alla mina förväntningar och mer därtill! ChiBall ger styrka, balans och stabilitet för såväl kropp som sinne, en otroligt stärkande och skonsam träningsform som passar de flesta.

Sedan vidareutbildade jag mig till FaR-ledare vilket innebär att jag kan ta emot personer som fått fysisk aktivitet på recept. 

Jag fick jobba väldigt hårt med marknadsföringen för att göra ChiBall känt här uppe i norr där yogan knappt har fått ett ordentligt erkännande ännu … Jag inledde min nya karriär med att hålla ett gratis prova-på pass i ChiBall på en yogastudio här i Östersund och fick ett otroligt positivt gensvar.

Sedan arrangerade jag ett wellness event till förmån för barncancerfonden på samma ställe. Till detta bjöd jag in min ChiBall-lärare Anette Ljungberg som åkte hela vägen från Göteborg för att köra två prova på-pass i ChiBall under denna dag – all heder till henne! Trots den fina vårsolen lyckades jag samla en entusiastisk skara på 14 deltagare vilket är ett ganska hyfsat resultat här, när det kommer till nya saker …

Efter detta försökte jag starta igång en grupp i ChiBall men där verkade östersundarna föredra vårsolen då intresset var förvånansvärt svalt. 

Efter mycket möda och stort besvär lyckades jag dock dra igång en mindre grupp lite senare under våren på Reacting i Östersund. Jag såg att andelen människor som sökte sig till ChiBall p g a värk och stressrelaterade besvär var väldigt stor och utformade därför ett särskilt anpassat program just för denna målgrupp, en 3 ggr prova på kurs i något jag kallar ”ChiBall för återhämtning”. Jag fokuserade helt på rörelser inspirerade av tai chi/qi gong, pilates, feldenkrais och avslappning. Det var väldigt uppskattat av deltagarna.

Till hösten kommer jag att få möjlighet att leda pass i ABF:s nya lokaler här i Östersund och hoppas då att intresset är större. Som med alla nya saker tar det tid att jobba in men det gäller att ligga i och inte ge upp. 

ChiBall är en träningsform som behöver nå ut till fler människor och det går att göra så mycket gott! Det är jag helt övertygad om. Tack för mig! /Julia

Juni 2013

Anitha berättar

Jag har alltid haft ett stort intresse av att vilja jobba med människor, jag har ett stort engagemang för att stödja olika behov i vardagen och livssituation. Jag tror mycket på att motivera människor att hitta sin inre drivkraft.

Dans har vart ett stort intresse för mig i många år vilket jag tycker är en mycket rolig och hälsosam aktivitet. Jag är mycket inspirerad av Österländsk livsfilosofi. Jag började med qi gong och Tai chi på 80-talet på den tiden pratades det lite om det.

Jag har en habiliterarutbildning i grunden och haft en tjänst inom LSS, där jag var med och startade ett dagcenter i Ockelbo 1989. Jag studerade sedan vidare till skötare inom psykiatrin har jobbat som det i 20 år. Genom att arbeta så nära andra människor har jag förstått vikten av ett salutogent förhållningsätt.

Detta har väckt min nyfikenhet att fördjupa mig mer inom området. Jag har bland annat utbildat mig inom KBT**, friskvårdspedagog, yogalärare ChiBall® och massage.

Detta intresse ledde till att jag började med grupper inom Ockelbo idrottsförening och startade eget företag inom hälsonäringen år 2005. Sedan april 2011 har jag övergått till att driva mitt företag på heltid där jag nu erbjuder Konsultationer inom:
Seasonal Yoga, ChiBall, Ayurvedisk Yogamassage, Klassisk massage, indiskt huvud och ansiktsmassage. Stresshantering, Föreläsningar inom hälsa.

Hösten 2011 vart jag uppringd av Strandgårdens Hälsoresor för att medverka som yogalärare och Massör.

 
Så här skriver Anitha och hennes kollega Geertje, osteopat, om deras synsätt och samarbete vilket vi hoppas kan var en inspiration till fler:

Vi - Anitha Svedlund och Geertje Meijering - har ett samarbete kring många av våra patienter. Hur tänker vi då och varför anser vi det som ett framgångsrikt sätt att arbeta?

Vårt sätt att se på hälsa liknar varandra. Alla terapier vi erbjuder går ut på att stimulera kroppen till självreglering och självläkning. Våra terapier komplettera varandra i och med att kunna erbjuda specifik behandling samtidigt som att ge patienten verktyg för att kunna medverka i processen dagligen. Detta kommer inte bara att ge snabbare behandlingsresultat utan även en stadigare grund för hälsan i framtiden. Även att patienten får verktyg i förebyggande syfte är viktigt - den bästa behandlingen är att undvika sjukdom!

Hälsa är som en vågskål - en “skål” med stressfaktorer (tex olyckor, rökning, ohälsosam mat, stress, ingen motion, ...) och en “skål” med hälsobringande faktorer (hälsosam mat, bra vatten, daglig motion, träning, behandling, ...). En del ligger redan i våra skålar, som t.ex. genetiska förutsättningar, men mycket kan vi välja själva vad vi vill lägga in i våra skålar. Ju mer vi packar in i skålen “hälsobringande faktorer” och ju mindre vi lägger in i skålen “stressfaktorer”, desto tyngre väger vår hälsa.

Så länge vi lever så strävar kroppen efter upprätthållandet av liv och därmed efter hälsa. Detta gör kroppen dygnet runt ... celler har inga söndagar.

Hälsa är alltså färskvara, det betyder att vi dagligen måste ta hand om den.

Olika behandlingar (som tex. yogamassage, medicinyoga, osteopati, Bemerterapi, ...) är en av många länkar i läkningsprocessen - hälsosam mat, bra vatten, motion, positiva tankar, andning är ytterligare exempel på positiva bidrag till hälsan. Att välja hälsa är att välja en livsstiI. I vårt stressiga samhälle kan det i vissa fall betyda att det även krävs en livsstilsförändring, för att kunna uppnå en bättre hälsa.

Vi erbjuder föreläsningar kring hälsa och terapier vi jobbar med. En gemensam studiecirkel är planerad till hösten för att utbilda allmänheten och skapa en medvetenhet och respekt för kroppen.

Vi vill uppmuntra våra kollegor till att inte vara rädd för samarbete och konkurrens - utan att ta vara på våra olika kompetenser. Mångprofessionalitet är framgången i vårt jobb och våra patienters hälsa!

Geertje Meijering, D.O. Anitha Svedlund

Maj 2013

Andrea berättar

Jag har sedan 2004 utbildat mig inom friskvård och hälsa. På Axelsons Gymnastiska Institut blev jag diplomerad Friskvårdskonsult och Spädbarnsmassageinstruktör. Kompletterade med en kurs om Massage för barn i förskolan. 2005 blev jag Beröringspedagog vid Skola för Beröring. Efter det startade jag eget och specialiserade mig på beröringen för gravida. Jag skaffade min specialgjorda bänk med ett hål för magen. Sedan dess har det blivit en hel del kompletterande kurser och diplom för att få ihop mitt "kit". 

Den röda tråden har för mig blivit barn. Fysisk och motorisk utveckling hos barn ligger mig varmt om hjärtat. Jag arbetade i 5 år på The Little Gym. Ett sympatiskt företag som utvecklar barns självkänsla med hjälp av klassisk redskapsgymnastik. Här var det inte prestationen som räknades! På The Little Gym började jag som vanlig instruktör på halvtid. Snart jobbade jag full tid, blev Program Director, vidare till Gym Director och på slutet ägde jag enheten i Sickla. Vi lade ner verksamheten i juni 2009. 

Jag började direkt på en skola i söderförort som Rörelsepedagog. Har där hållit i ett rörelseprojekt där jag tagit hand om barn med behov av extra rörelse. Det har varit mycket givande och intressant för mig. Jag har haft blinda barn, barn med ADD och ADHD, Aspbergers syndrom, autism. Barn med läs och skrivsvårigheter, blyga barn och de med motoriska nedsättningar. Under den här tidenpå skolan har jag kompletterat med Barn Yoga och Massage & Dyslexi-program. Under 2010 har jag knutit ihop säcken med Cranio Sacral Terapi. En fantastiskt mjuk behandling med utmärkt resultat. 

Hösten 2010 gick jag in i ett projekt som ansvarig av utvecklingen av en barngymnastikverksamhet på Östermalm, Familygym. Jag avslutade det i maj 2011. I september 2011 startades Shanticenter som jag numera driver tillsammans med kollegan Yvonne Kamb. Här erbjuder vi träning, behandlingar och kurser. Allt i friskhetens tecken. Jag hamnar hela tiden i nya projekt. Roligt och utmanande. 

Under våren 2012 har jag stått till Idrottslyftets förfogande i Farsta. Jag driver ett projekt i särskolan. Har också utvecklat mina egna Änglakort som nu säljs runt om i Stockholm och i min webshop. 

Under hösten 2011 kunde jag bli instruktör i ChiBall. En utbildning jag länge velat gå. Föll för konceptet av det faktum att bollarna har olika dofter och färger, samt för innehållet i stort. Använder ChiBall till både gammal och ung, det vill säga i alla grupper, på ett eller annat sätt.

April 2013

Jessica berättar:

Kom i kontakt med Chiball på Spenshult reumatiker sjukhus 2008 då jag var inlagd för ledgångsreumatism. Lena som också var inlagd var instruktör i reumatiker förbundet. 

I Kungsbacka och hjälpte mig att komma med i gruppen. När jag började var jag väldigt sjuk och kunde inte stå på ett ben, inte gå ner i yoga ställningar, inte ta händerna över axlarna, inte sitta rakt etc. Jag mådde illa efter varje pass ,frös och var yr men kände mig mjukare i lederna så jag fortsatte. Jag ville också få till en förändring för jag ville aldrig bli lika sjuk igen som jag var när jag fick läggas in på Spenshult . Efter ett tag började jag gå två pass i veckan och jag blev långsamt bättre. När det gått 3 år så kunde jag göra alla övningar så som de var tänkta och kände mig mycket bättre. 

Jag gick årstids workshops hos Anette med min Chiball instruktör Mia Lilja och sedan vikarierade jag för Mia när hon var sjuk i vår förening. Började också gå Drakens dans för Anette en gång per vecka. Mia slutade som instruktör så jag tog vid och gick i höstas instruktörsutbildningen samt har gått alla årstids workshops. 

Har nu sedan knappt ett år egen grupp med kö för att börja. Har även startat en liten grupp på jobbet denna termin. Fick under resans gång även Fibromyalgi som blir sämre så fort jag inte tränar min Chiball denna underbara förebyggande friskvård och träningsform.

Jessica Nordlund, Onsala 130327