Rörelse efter Årstid

ChiBall är en träningsform som tar hänsyn till hela människan ur ett holistiskt perspektiv, baserat på den traditionella Kinesiska Medicinen.

I ChiBall används de olika rörelsedisciplinerna för att stärka våra inre organ, följa naturen och årstidernas energi, vilket stärker immunsförsvaret, kroppen och själen.
 

Övningarna masserar, stimulerar och stretchar organen och deras tillhörande meridiankanaler vilket har en djupt förfriskande effekt. Med regelbunden träning, hjälper det oss att upprätthålla ett mer balanserat och harmoniskt hälsotillstånd under hela året.

Musiken använder vi i ChiBall för att ändra vår sinnesstämning. Varje del av kinesisk medicin resonerar med en viss energi. Träelementet har en mild stigande energi, eld är levande och energisk, jordelementet har en centrering och närande vibration, metallenergin färdas inåt och är lugn och avkopplande och vattenelementet har en stilla och reflekterande kvalitet. Musiken i ChiBall  fungerar som ett komplement till hur Chi uttrycks genom årstiderna.
 

Musik för trä elementet - TaiChi/Qigong - har en känsla av ett uppvaknande, för eld  - Dans och Yoga - levande och mer livligt,  jordelementets - Pilates - musik är mjuk och stimulerar försiktigt  utan att vara störande. För metallelementet  - Feldenkraisbaserade övningar - bör det  nästan inte finnas någon beat alls och gärna vara rent instrumentell. Atmosfärisk musik med exempelvis klockspel  är idealiska för vatten - avslappning och meditation.

ChiBall®  övningarna bygger på:

  • Tai Chi och Qigong, föryngrar och fräschar upp den inre kroppen genom att reglera andningen och meridiansystem.
  • ChiBall® Dans stärker ämnesomsättningen och genererar rörlighet och flexibilitet med energiska, mjuka, långsamma, kontinuerliga rörelsemönster för avgiftning och för att öka syretillförseln till musklerna, hjärnan och andra interna system.
  • Yoga ökar styrka, flexibilitet, koncentration, balans och självkännedom.
  • Pilates utvecklar grundläggande styrka och stöder ryggraden, stabiliserar bäckenet och ökar rörligheten i lederna.
  • Feldenkraismetoden hjälper oss återupptäcka  vårt medfödda rörelsemönster från barndomen, och lär oss konsten att lyssna, att släppa taget och lära oss om oss själva.
  • Djupavslappning och meditation iger lugn i kropp och själ genom djupandning, visualisering och meditation. Följande tabell visar hur ChiBall införlivar filosofier färger, dofter, TCM och övningar för att skapa en unik resa som i slutändan leder till enighet sinne, kropp och själ.

De Fem elementen